Lijepa legenda Chia Seed

Lijepa legenda Chia Seed


U lokalnim Meksikancima, ova dva vulkana se zovu Mount Love. Prema legendi, oni su par ljubavnika koji žive zajedno cijeli život. Oni se skupljaju čitav život i duboko su nasuprot drugome. Ono što im je Meksikanac rekao nije samo da su ostali hiljadama godina. Oni su takođe rodili živote lokalnih Meksikanaca i rodili čarobne sjemenke kako bi zaštitili azetsku etničku grupu u Meksiku. Na zemlji tog doba, samo na obroncima dva vulkana, mjestu s najviše oblaka, rasla je drevno i čarobno sjeme. Ljeti cvjetaju ljubičasti cvjetovi, poput lijepe vrpce, omotane oko struka. Nakon teške hladnoće zimi, sjemenke su bile doista zrele, donoseći plodove Aztečkoj etničkoj grupi u Meksiku. Ovo magično sjeme je iskusilo užareno sunce, utjecaj kiše i smrzavanje hladnoće, što je proizvelo vrlo bogatu hranu U doba ratnih nestašica, ovo čudesno seme podržavalo je lokalno stanovništvo da živi, a podržavalo je i naporan rat Aztakove vojske.


Deset prednosti konzumiranja Chia semena


Antagonizirajući dijabetes

Bogata je dijetalnim vlaknima

Bogata je Omega-3 masnim kiselinama

Jaki zubi i kosti

Element u tragovima mangan

Bogat fosforom u tragovima

Bogata proteinima

Smanjuje akumulaciju masnog tkiva u abdomenu

Dobijate osećaj punoće brže

78

Chia sjemenke imaju dugu povijest prehrane, bogatu proteinima visokog kvaliteta, n-3 polinezasićenim masnim kiselinama, topljivim dijetnim vlaknima, vitaminima, mineralima i različitim antioksidantnim spojevima. Regulišu lipide u krvi, reguliraju šećer u krvi, reguliraju krvni tlak i pomažu da se smrša, spriječi kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti i mnoge druge funkcije.


Pored toga što se jede odvojeno, seme čia se dodaju kao funkcionalna hrana u namirnice kao što su pića, keksi, hlebovi, grickalice, jogurt i salate od povrća kako bi se poboljšala njihova nutritivna vrednost. Osim toga, dodavanje sjemena chia hrani može povećati sadržaj i kvalitet n-3 polinezasićenih masnih kiselina u proizvodima životinjskog porijekla.